X

Néhány egyértelmű „Nem” kezdetnek

Néhány egyértelmű NEM bizonyos megbízások kapcsán

Évtizedes vállalkozói létünk alatt különböző projektekre sok megkeresést kaptunk. Volt köztük rengeteg nagyon érdekes és sok – számunkra – érdektelen, vagy olyan, amiről a bemutatásától kezdve látszott, hogy labilis koncepción alapszik.

A megkeresések egy része úgy érkezett, hogy a megbízónak világos elképzelése volt a feladatról, egy általa elvárható szinten megfelelően ki is volt dolgozva és ami szerencsés, meg volt oldva a projekt finanszírozása is.

Ezen megkeresésekből vagy lett számunkra üzlet, vagy nem. Nyilván ilyen esetben egy megbízónak kötelező körülnéznie a piacon, hogy ki-milyen feltételekkel tudja valóra váltani az álmát, majd a legjobbakból választania kell.

Amikről azonban írni szeretnénk, azoknál a fönti feltételek nem annyira teljesültek, ami egy projekt megvalósítása szempontjából veszélyes lehet. Egész pontosan azokról a projektekről írunk, amelyekben társtulajdonosi státuszt ajánlottak fel számunkra. Volt, ahol tetszett annyira a feladat, hogy belementünk a megállapodásba, volt, ahol józan döntés alapján megköszöntük a megkeresést, de nemet mondtunk.

A sors fintora, hogy mindazon projektekből, melyeknél társtulajdonosok lehettünk volna, egész pályafutásunkra vetítve egyikből sem lett semmi.

Hogy miért?

 

Talán, mert „ingyen” dolgoztunk? Vagy az ötletgazdának nem volt drága másokat dolgoztatni az ötleten, de nem gondolta annyira komolyan, hogy végigcsinálja? Nem mindig derült ki. A tanulságot azonban levontuk és az alábbiakban közzé is tesszük mindazon információinkat, amit ezen megkeresésekről gondolunk. Hogy mindenkinek érthető legyen, néhány példán keresztül mutatjuk be a jövőbeli hozzáállásunkat az „ingyenes” projektek témájában. Néhány szóban itt erről, és kicsit másról is:

Tudnátok készíteni/mutatni egy-két tervet, hogy könnyebben válasszunk designert/fejlesztőt?

Sajnos nem! Azaz csak akkor, ha MI ajánljuk fel. Nem keresünk vele pénzt és rengeteg időt pazarolunk el rá. Nem végzünk későbbi ellenszolgáltatás fejében ingyen munkát. Ez nem megszokott egyetlen iparágban sem, miért lenne épp a web-designban? Ezzel majdnem biztos, hogy csak az időnket pazaroljuk.

Tudnátok kedvezményt adni?

Sajnos nem! Az árainkat nem úgy állapítjuk meg, hogy az ügyféltől minél több pénzt húzzunk ki, hanem úgy, hogy a jövőben is az ügyfelünk maradjon egy korrekt, megbízható és tisztességes kapcsolaton keresztül. Rengeteg cég gondolja, hogy a webfejlesztési munkák nem érnek többet óránként 1 – 2 000,- Ft-nál. Mivel nagyon igyekszünk munkánkat tökéletesen végezni, szeretnénk is, ha a megbízó is megbecsülné az erőfeszítésünket. Egyszerű matematika: ha az órabér dupla annyi, és az ügyfelek fele elpártol, mert nem fejlesztünk „egyetemista áron”, ugyanannyit keresünk feleannyi idő alatt. Ha jó munkát végzel, fizessék is meg. (Egyetemistáktól pedig elnézést kérünk a példáért! :))

Beregisztrálnád és tárolnád az oldalamat?

Sajnos nem! Azaz itt is igaz, hogy csak akkor, ha MI ajánljuk fel. Nem vagyunk tárhely szolgáltatók és tény, hogy vannak időszakos akcióink, amikor tárhelyet is adunk a projekthez, nem beszélve a domain-ről, de ezt mindig partnercégünkkel közösen tesszük meg. Nekünk is kell pihenni valamikor, ezért nem tudunk telefonos támogatást adni éjjelek évadján olyan témában, amiben nem is vagyunk 100%-osak.

Fizethetek a webáruházamért az oldalon történő eladásokból?

Sajnos nem! Ez pont az a megkeresés, amiről fönt is írtunk. Természetesen vannak kivételek, éppen ezért néha megkérdezzük, hogy milyen üzletágban is gondolkodnak, milyen marketinggel és milyen bevételek várhatók, de a kliensek 99%-a nem tud ezekre választ adni, ami helyből komolytalanná teszi a megkeresést.

Van egy nagyszerű ötletem. Szeretnétek, ha…?

Nem sokban különbözik az előző ponttól, de sokkal több időt veszíthetünk rajta ha beszállunk. Tehát köszönjük, de nem! Könnyen megeshet, hogy jótékonykodás lesz a vége és az igazat megvallva inkább vagyunk jótékonyak a családunkkal, barátainkkal és lépek üzlettársi viszonyba velük mint egy vadidegennel. Ha valakinek tényleg nagyon jó ötlete van, attól még partnerek lehetünk és nagyon jó ötletre fog tudni pénzt is szerezni.

Van Skype elérhetőségetek?

Van, de nincs! 🙂 Megosztjuk azokkal, akikkel hosszan tartó projektjeink vannak, kiismertük egymást és nem élnek vissza vele. Egyik kollégánknak december 24-én este 11-kor kellett átmenetileg letiltania a kapcsolatai közül az egyik ügyfelét, mert az a jövő évi terveiről akart beszélni akkor-ott vele. Örömmel segítünk, de ez az eset még rajtunk is kifogott.

Fizethetek egy összegben amikor befejeztétek a munkát?

Sajnos nem! Munkától függően 30-50% előleget kérünk minden munka esetén, ami esedékes is a szerződés aláírásakor. Tapasztalataink szerint kell a biztosíték afelől, hogy valaki „bevásárolja” magát a projektjébe és hogy tervezhetünk a bevétellel. Akik a végén szeretnének fizetni, gyakran visszalépnek amikor már rengeteget dolgoztunk a projekten.

Meg tudnátok ezt csinálni még ma este vagy hétvégén?

Ez inkább maradjon opció. Ajánlatunk elkészítésénél betesszük a feltételek közé ezen időpontok díjszabását is. Ha az elfogadható, akkor igen, ha nem, akkor nem.

Biztos lehetek benne, hogy nem használjátok fel ezt a munkát máshoz?

Ez egy meglehetősen érzékeny téma, amit a legtöbb ügyfél félreért (a szellemi termék témaköre mindig trükkös). A feltételek közé tartozik, hogy tudatjuk a megbízóval, hogy a kód, amit használunk a munkához, már szerepelt korábbi projektben is. Megeshet, hogy felhasználunk új kódot más projektekhez is, hiszen általános megoldásoknál általános, jól használható, könnyen beilleszthető, munkánkat meggyorsító kódot használunk. A megbízó megkapja rá a teljes felhasználói jogot, de a tulajdonjog megmarad. Imádunk gyorsan és produktívan dolgozni, és fel kell használnunk ezeket a kódokat ahhoz, hogy ezt megtehessük.

Röviden ennyi, de ha eszünkbe jut további példa (eszünkbe fog jutni), akkor bővítjük. Ezzel zárjuk megújuló oldalunk első bejegyzését! 🙂