X

Mi az a „nofollow” és „dofollow” link?

Mi az a "nofollow" és a "dofollow" link?

A keresőmotorok napról napra visszatérnek és folyamatosan térképezik fel az Interneten található weboldalakat. Ezen weboldalak tartalmuktól függően vagy egyáltalán nem, vagy akár gazdagon tartalmazhatnak az oldalból kifelé mutató hivatkozásokat.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy például írom ezt a szöveget és a keresőmotorok alatt Magyarországon elsődlegesen a Google szolgáltatását értem és már láthatod is a néven, hogy elhelyeztem rá egy kifelé mutató hivatkozást, mely a keresőmotor központi oldala felé viszi rákattintás után a látogatót. Azért kifelé mutató a hivatkozás, mert nem ezen az oldalon belül található belső linkre mutat, hanem egy tőlünk független weboldalra.

Minden linknek lehet több tulajdonsága is. Ebből kettő érdekeset veszünk most, a „nofollow” és „dofollow” tulajdonsággal ellátott linkeket.

A hivatkozás, amit kitettünk az oldalunkra, olyan weboldalra mutathat, ami kiegészítő információkat adhat az oldalunkon olvasottakhoz, ezért relevánsnak érezzük a hivatkozást elhelyezni tartalmunkban.Ha a céloldal, ahova a hivatkozás mutat, elég jó minőségű, hogy hivatkozzunk rá, akkor „dofollow” tulajdonsággal látjuk el a kódban a linket. Ez azt jelenti, hogy az oldalunkat bejáró keresőrobotnak plusz információt adunk a feltérképezése során és arról informáljuk, hogy nyugodtan járja be a linken található útvonalat is és térképezze fel, mert releváns a mi oldalunkon található tartalommal.

Ezzel plusz infót nyújtunk és emeli a mi tartalmunk minőségét is.

Ezzel szemben a „nofollow” tulajdonsággal ellátott linkekhez azok a linkek tartoznak,amelyeket el szeretnénk rejteni a keresőrobotok elől. Ott van a szövegben, de nem akarjuk, hogy pont a mi oldalunkról térképezzék fel a hivatkozott oldal tartalmát.

Mikor jöhet ez a megoldás szóba?

Ha gyenge minőségű és üzleti szempontból nem fontos oldalt akarsz meghivatkozni. Ami olyan kiegészítő információkat ad, ami az élő olvasónak fontos lehet ugyan, de az oldalad „fényét” nem emeli a keresőmotor adatbázisában. Ennél fogva persze Te sem adsz át a céloldalnak olyan hivatkozást, ami a céloldal keresőmotorokban való rangsorolását befolyásolná.

Ilyen „nofollow” tulajdonságú link mutathat például egy másik weboldalon feltüntetett rövid, töredék információra, vagy kapcsolatfelvételi oldalra, stb.

A „nofollow” és „dofollow” linkekről az oldalaink felépítésénél mi dönthetünk.

Azaz gyakorlatilag az összes linknél, amit elhelyezel a tartalmadba, ezt megteheted.

A „nofollow” linkre példa, hogy hogyan helyezzük el a weboldal szöveg kódjában: <a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">Link szöveg</a>

És ennek megfelelően természetesen a „dofollow” is ilyen, csak cserélni kell a két szót.

Mindig gondoljuk át, hogy melyik linkünknél melyik tulajdonságot használjuk. Válaszd mindig azt, ami a céljaidnak leginkább megfelel. Ha minden kimenő linkedet „dofollow”-ra állítod, azt megteheted, senki nem haragszik érte, de nem közvetíti rendesen a tartalmak releváns elbírálását a keresőmotornak. Az a legjobb, ha keverten használod a „nofollow” és „dofollow” tulajdonságokat.