X

Mi az a linképítés?

Mi az a linképítés?

Ha Önnek van saját webhelye, valószínűleg felmerül, hogyan szerezhet jobb helyezést a Google keresési rangsorban.

Amikor a Google rangsorolásáról van szó, az egyik legfontosabb tényező, ami azt befolyásolja, az úgynevezett backlink.

A backlink magyarul visszamutató hivatkozás, és más webhelyekről az Ön webhelyére mutató hivatkozásokat hívjuk így.

Például, ha egy blogot olvas, és rákattint egy linkre, a hivatkozás egy másik webhelyre viszi. Például itt található egy link a SEO-val kapcsolatos útmutatóhoz, bár ez pont nem másik webhelyre, hanem ezen a weboldalon belül egy másik aloldalra viszi. Ettől függetlenül ez is backlink, és ez nagyjából ilyen egyszerű is!

Miért építsünk visszamutató hivatkozásokat?

Érdemes ezt úgy felfogni, mintha a linkek szavazórendszerként működnének a Google algoritmusában. Minél több szavazatot (más néven backlink-et, vagy visszamutató hivatkozást) kap az oldala, annál előrébb kerül az oldal tartalma a Google keresőben.

De nem minden visszamutató egyforma minőségű!

Ezek a linkek arra (is) szolgálnak, hogy a Google lemérje mérje, mennyire hiteles a webhely tartalma. Épp ezért nem mindegy a link „minősége”, mert nem minden visszamutató hivatkozás egyforma erejű ebben a szavazásban. És ez a minőségen múlik.

Például ha az Ön weboldala olyan magas minőségű (ezáltal a Google számára hiteles) webhelyről származó linket kap, mint például az Index.hu, az sokkal többet ér, mint egy olyan webhely, amelyről még soha senki nem hallott.

Miért? Mert az Index.hu egy folyamatosan magas látogatottsággal bíró, tartalmilag gyorsan fejlődő, ezáltal egy megbízható, és a Google által tisztelt forrás. Tehát nagyobb referenciaértéket jelent egy innen jövő hivatkozás.

Relevancia

Amikor a linkekről van szó, a relevancia is számít.

Ha van egy kutyákkal foglalkozó webhelye, akkor Önnek az a legjobb, ha linket tud szerezni a kutyák témáján belüli egyik legismertebb (így a Google számára a leghitelesebb) webhelyről.

Miért?

Mert az Ön (kutyás) piaci résében lévő, megbízhatónak tartott internetes forrásokból származó releváns backlinkeknek nagy súlya van.

Ha linkeket kap az iparágához tartozó releváns webhelyekről, akkor ezek erősebb szavazatokként működnek, amelyek azt jelzik, hogy tartalma megbízható és hiteles.

A linkek létrehozásakor tehát elengedhetetlen, hogy erre a két dologra összpontosítson:

  1. Minőség
  2. Relevancia

Tényleg számítanak a visszamutató linkek?

Nos, a rövid válasz igen. Íme három ok, hogy miért:

A világ minden táján egyetértenek a SEO szakértők abban, hogy a backlinkek az egyik legfontosabb rangsorolási tényezők a weben. Az egyik legnagyobb független website értékelő vállalkozás, az Ahrefs.com még egy esettanulmányt is készített erről a témáról.

Azt írják, hogy amikor több mint egymilliárd oldalt átnéztek az interneten, azt találták, hogy a felmért oldalak több mint 90 százaléka NULLA forgalommal rendelkezik.

És miért van ez?

Az első számú ok az, hogy nincs visszamutató hivatkozásuk.

Számtalan helyről érkezhet backlink

A tanulság a föntiekből, hogy amennyiben értékes tartalmat tesz közzé, és hosszabb időt eltölt annak létrehozásával, akkor a tartalomra mutató hivatkozásokat is létre kell hoznia ahhoz, hogy a Google észrevegye és felértékelje azt. Nincs értelme csak közzétenni és imádkozni azért, hogy majd magától rangsorolódik a tartalom, legalábbis addig nem, amíg egy ismert (és ezáltal hiteles) oldallá nem válik a saját weboldala a saját témájában.

Ehhez a tartalomhoz linkeket kell építeni, és így népszerűsíteni kell!

A Google algoritmusa alapját képező több, mint 200 tényezője közül a visszamutató linkek az első 3 legfontosabb között vannak. A Google természetesen titokban tartja az algoritmusa pontos felépítését, de az Ők is egyértelműen kijelentik, hogy a visszamutató hivatkozások kulcsfontosságúak a webhely rangsorolásakor.

Hát ez a linképítés!