X

Linképítés, a SEO alapja

Linképítés Blog Vendégcikk Infografika Csali PR Szponzoráció Videó

A Linképítés kulcsfontosságú a SEO szempontjából. A Google jobban szereti azokat a weboldalakat, amikre magas minőségű linkek mutatnak.

Ezek a linkek lehetővé teszik, hogy a weboldalak a rangsorolási rendszerben előnyösebb pozícióba kerüljenek. Azonban, ennek a folyamatnak sok kihívással kell szembenéznie, és a sikeres linképítő stratégiák nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy így javítsuk a weboldalunk SEO-ját.. Nézzünk néhány főbb pontot, amelyeket érdemes tudni a linképítésről és annak megfelelő alkalmazásáról az SEO-ban.

1. Linképítés a SEO alapjai között

Az online marketingben egyre nagyobb jelentőséggel bír a keresőoptimalizálás (SEO). A linképítés fontossága nem vitatható, hiszen segít a weboldalaknak jobb helyezést elérni a keresőmotorok eredményei között. A linképítés azonban „csak” az SEO alapjai közé tartozik, így a sikeres optimalizálás érdekében fontos a tartalom tervezése, a látogatottsági adatok ismerete és a releváns, minőségi tartalom megléte a linkpartnerek oldalán.

2. Linkek fontossága a keresőoptimalizálásban

A linképítés fontos szerepet játszik a keresőoptimalizálásban. A linkek segítségével jobb helyen lehet megjelenni a Google keresőjében, és akár ingyenes hirdetési lehetőséget is nyújthatnak. Minél több releváns, magas minőségű linket szerezel, annál jobb eredményeket érhetsz el a SEO szempontjából.

3. Miért jó egy link? Mit jelent az értéke?

A link azért jó, mert segít az oldalnak javítani a rangsorolását a keresőmotorban, növeli annak láthatóságát és értékét, valamint elősegíti a közvetlen látogatói forgalmat hirdetés nélkül. Azonban fontos megjegyezni, hogy egy link értéke attól is függ, hogy milyen témájú az oldal, amelyen található, és melyik oldalra mutat. Az azonos témájú oldalról származó link sokkal értékesebb, mint az eltérő témájú oldalon lévő link. Sokszor előfordul azonban, hogy nincs elég releváns partneroldal, ahova linkeket lehet elhelyezni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy amennyiben nem is teljesen témába vágó a linkpartner oldala, legalább jó mutatókkal rendelkezzen a keresőmotorok szemszögéből.

4. Belső és külső linkek szerepe a SEO-ban

A belső és külső linkek egyaránt fontos szerepet töltenek be a SEO-ban. A belső linkek segítik a Google-t az oldalak feltérképezésében, míg a külső linkek növelik az oldal rangsorolását. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy egy link értéke az adott oldal témájától is függ. A belső linkek típusai között szerepelnek a navigációs, oldalsáv és lábléc linkek, melyeknek különböző szerepük van a SEO-ban. Tipp: releváns tartalmakat érdemes linkelni.

5. Az oldal látogatottsági adatai és a linképítés

Az oldal látogatottsági adatai jelentős szerepet játszanak a linképítésben. Fontos, hogy az oldal látogatottsága növekedjen és a forgalmat releváns oldalakon keresztül érjük el. A SemRush vagy Ahrefs szolgáltatások használata segíthet ezen értékek figyelésében, hiszen ezekkel az eszközökkel leellenőrizhetjük az oldalak látogatottságát és azok forrását. A nagy zuhanásokat, link farmok használatát és a nem releváns oldalakat pedig lehetőség szerint kerülni kell.

6. DR és UR arányok fontossága a backlink profilban

A Domain Rating (DR) és URL Rating (UR) mutatók fontosak a linképítés során, hiszen ezek mutatják meg egy hivatkozó oldal erősségét. Minél magasabb a DR és UR száma, annál értékesebb a backlink. Az Ahrefs.com-on könnyen ellenőrizhető, hogy milyen oldalak hivatkoznak rád és milyen DR és UR számokkal rendelkeznek.

7. Releváns tartalom megléte a linkpartner oldalán

Fontos szempont a linképítés során, hogy a kapcsolódó weboldal releváns tartalommal rendelkezzen. A megfelelő tartalom nélküli oldalakra épített linkek nem csak hatástalanok, de ártalmasak is lehetnek a SEO szempontból. Ennek megfelelően érdemes olyan oldalakkal kötni linkpartnerséget, amelyek tartalma kapcsolódik a saját weboldalunk témájához.

8. A tartalom minősége és a linképítés

A tartalom minősége szorosan összefügg a linképítés hatékonyságával. Igényes és értékes tartalommal bíró oldalak vonzzák magukhoz az értékes linkeket, így növelve rangsorukat a keresőmotorokban. Azonban csak a tartalomra alapozva sem lehet sikeres az oldal, mivel az értékes linkek megszerzése nélkül nem lehet jobb helyezést elérni a találati listában.

9. Hol érdemes linkeket szerezni? Linkfarmok kerülése

Sok helyen találni linkfarmokat, amelyek gyakorlatilag kész linkgyűjtemények, de nem érdemes innen szerezni linkeket. Érdemes keresni olyan oldalakat, amelyek relevánsak a saját témádhoz és azok ismertek, megbízhatóak. Nem érdemes a linképítésben csalni, mert az nemcsak nem hoz eredményt, hanem káros is lehet.

10. Linképítés tipp

A linképítés továbbra is fontos szerepet játszik a keresőmotorok rangsorolásában. A minőségi külső linkek szerepe azonban megváltozott, és ma már szofisztikáltabb módszerek szükségesek hozzá. Az ismerősökkel való linkcsere és a közösségi fórumokon való információ megosztás azonban hatásos lehet a link-szerkezet javítására.

Hogyan lehet hatékonyan linkeket építeni?

A linkek építése az online vállalkozások sikerének kulcsfontosságú része. A minőségi linképítés a mennyiségre helyezi a hangsúlyt, és természetes módon építi fel a linkhálózatot. A kiválasztott témától is függ, hogy a hazai piac mennyire képes megfelelni a minőségi linkek igényeinek, akár mennyiség szempontjából is. Fontos a hatékony linképítés megtanulása, hogy egy honlap minél előbb elérje a jó helyezést a keresőkben. Viszont az újabb és újabb linkpartnerek felkutatása, linkstratégia elkészítése, a kulcsszóra optimalizált szövegírás mind-mind időigényes folyamat. Amennyiben úgy érzi, hogy megérné egy online konzultáció egy szakértővel a témáról, kérjük vegye fel velünk kapcsolatot ide kattintva.