X

Ha nem teljesen „zöld” a https

https

Manapság kötelezővé vált, hogy a weboldalunk webcíme (URL) az egyszerű „http” helyett „https”-sel kezdődjön. Ez jelzi ugyanis a látogatónak a böngésző címsorában, hogy „secured”, azaz védett csatornán nézi az adott weboldalt.

Ilyenkor a szerver és a böngészője között egy zárt csatorna keletkezett, mely kívülről nem lehallgatható. Pontosabban ez akkor tökéletes, ha a https kezdetű cím előtt egy zöld lakat ikonja jelenik meg. (Ha érdekel, a https protokoll részletes leírását ide kattintva éred el.)

Lassan szinte mindenki használja, de több esetben előfordul, hogy a zöld lakat ikon helyett csak sárgát találunk. Ez ilyenkor

  • vagy arra utal, hogy az éppen megtekintett weboldal nem minden eleme (kép, ikon, csatolt fájl, stb.) esik a szerveren a „https” hatálya alá, azaz ezen elemek valamelyikére még „http”-vel hivatkozik a weboldal,
  • vagy pedig arra, hogy valamelyik elem nem ezen a szerveren található, tehát egyértelműen zárt csatorna a szerver és a böngésződ között nem hozható létre.

Ha Te adminisztrálod weboldalad tartalmát és kíváncsi vagy arra, hogy melyik fájlról lehet szó, mert javítanád az adott fájl hivatkozását, akkor itt egy egszerű trükk arra, hogy hogyan tudod gyorsan megtalálni ezeket.

Csak egy Firefox böngésző kell hozzá.

A böngésző felső menüsorán van egy „Eszközök” menüpont, azon belül pedig az „Oldal adatai”.

Rákattintás után egy plusz ablak nyílik. Ott kattints a „Média” fülre és felsorolásban http vagy https előtaggal megkapsz minden, arra az oldalra vonatkozó médiafájl linket. Rögtön látni, melyik nem helyes.

Ezek után nincs más hátra, minthogy belépj weboldalad adminisztrációs felületére és megkeresd az adott tartalmat. Ha megtaláltad (mondjuk egy blogbejegyzés hivatkozásaként), és a Te domain címed alatt található a fájl, akkor a linkjét javítsd „http”-ről „https”-re majd mentsd el a módosításokat.

Mi van, ha viszont nem a Te domain címed alatti tartalomról van szó, hanem egy másik weboldalon tartott fájlt illesztettél be a tartalmadba? Ráadásul úgy, hogy a másik weboldal címét használtad fel erre.

Ilyenkor a legjobb, ha lemented a másik weboldal adott fájlját és feltöltöd saját domain cím alá, majd ezután már saját tartalomként hivatkozol rá.

Utóbbi esetben ne feledd, hogy a tartalom eredeti publikálójától engedélyt kell kérned ehhez. (Amit már amúgy is be kellett szerezned, amikor az Ő oldaláról illesztettél be tartalmat a sajátodéba.)